Desi Romania nu contribuie decat cu 1% din PIB-ul UE, va primi 2,5% din bugetul pe 2014 - 2020 plus mii de locuri de munca pentru romani in institutiile europene, scrie Emil Stoica, pe blogul sau, Jeopardy.
Una este sa construiesti o autostrada in Romania si alta in Italia: costul terenului si al fortei de munca ar trebui sa fie mai mici in Romania.
Romania nu este in stare sa atraga specialisii romani pregatiti in institutiile europene. De exemplu, in martie anul trecut in urma intrebarii mele referitoare la cati dintre cei 150 de tineri beneficiari ai burselor "Guvernul Romaniei" de circa 20-30.000 de euro acordate in anii 2005-2006 au fost angajati de catre institutiile statului, am primit un raspuns de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici: "4 angajati in acest moment".
In plus, Romania nu reuseste sa consume decat cam 10% din banii alocati.
Scandalul carnii de cal ne arata cat de departe suntem de normele europene si ca am intrat mult prea nepregatiti in UE. Personal sunt convins ca gradul de coruptie din Romania permite ca alimente toxice sa ajunga in supermarketuri din Uniunea Europeana, adica inclusiv in Romania. Nu este de mirare atunci cand noi, ca natiune, tratam totul in bataie de joc: cu premier plagiator, cu frauda la alegeri, cu schimbat legi dupa bunul plac si cu promovarea caloriferului. Lipsa eticii din afaceri este o consecinta a modul neserios de a ne raporta la standardele europene din orice domeniu. In curand vine pastele si cine stie ce fel de carne vom gasi in locul celei de miel¬ si vom gasi iar diferente mari intre noi si ceilalti europeni, inclusiv in modul in care ne tratam animalele.
Iar pentru ca nu suntem in stare sa ne punem tara la punct si nu reusim sa cream locuri de munca, guvernul actual este obligat sa caute prin resursele naturale ¬ cine stie cum va fi facuta analiza