Condamnarea lui Gigi Becali marchează apusul puterii dobîndite prin fotbal
Cu suspendare sau cu executare, condamnarea lui Gigi Becali rămîne o condamnare penală definitivă. Deşi Dosarul Sechestrării nu are legătură directă cu fotbalul, acest verdict modifică esenţial raporturile de forţă dintre Liga 1 şi legile ţării.
Politica este un mijloc de a evita tribunalul, fotbalul este un mijloc de a evita tribunalul, notorietatea obţinută prin mijloacele politicii şi ale fotbalului este un mijloc de a evita tribunalul. Toate aceste scuturi cu care se înconjurase Gigi Becali au cedat. Toate afirmaţiile de mai sus se clatină. Modelul de succes cu priză la mase pe care-l reprezenta finanţatorul Stelei s-a poticnit de o sentinţă.
Acum nouă luni, scuturile fotbalistice şi mediatice păreau de nezdruncinat. În aprilie, după achitările din prima instanţă în Dosarul Valiza şi Dosarul Transferurilor, comentariile pe marginea cazurilor proclamau înfrîngerea usturătoare a procurorilor. Deşi mai erau instanţe, triumful inculpaţilor plutea în aer. Nici nu mai era nevoie să-l verifici din trei surse. Victoria părea tranşată în favoarea acuzaţilor şi în Dosarul Sechestrărilor. Iar primatul dreptăţii pe cont propriu, nu după legile ţării, se prelungea pe termen nedefinit.
Justiţia şi-a urmat cursul, în ciuda lamentărilor şi a sfidărilor de pe margine, şi aşa s-a ajuns la acest verdict care schimbă pentru totdeauna faţa fotbalului nostru. Şi nu doar faţa fotbalului. Gigi Becali este finanţatorul unui club de tradiţie, are asigurată atenţia mulţimii de fani stelişti. Şi, de aici, are asigurată atenţia mass-media. Este unul dintre cele mai mediatizate personaje publice ale României postdecembriste şi unul dintre cei mai mediatizaţi candidaţi din alegerile locale de anul trecut.
Ascensiunea lui Becali în topurile popularităţii, în topurile averilor, în fotoliul de