Autorităţile britanice au anunţat măsuri drastice în vederea depistării cărnii de cal în produse alimentare livrate pe piaţă, în urma descoperirii tot mai multor mărfuri contaminate cu carne de cal, parţial provenită din România.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Ministrul Mediului şi Alimentaţiei, Owen Patterson, a afirmat că în spatele acestei afaceri s-ar afla fie incompetenţă crasă, fie o conspiraţie internaţională.
Cu fiecare zi care trece, se descoperă că tot mai multe produse din supermarketurile britanice sunt contaminate cu carne de cal. În general, e vorba de produse congelate, lasagna sau beef-burgers, testate și descoperite a conține în proporții considerabile, pe lângă carne de vită și carne de cal.
Ministrul Patterson, care s-a întâlnit sâmbătă cu distribuitorii acestor produse și cu autorități din domeniul securității alimentare a cerut testarea tuturor produselor suspectate a conține carne de cal. Problema este că o astfel de testare implică o sporire a costurilor și nu este la îndemâna oricărei firme.
Între timp, degetul arătător se îndreaptă tot mai mult către România și în general către Europa de est, unde pare a se afla originea acestei cărni. Recent, urme de carne de cal din Polonia au fost găsite în beef-burgeri produși în Irlanda și livrați în Marea Britanie. Mafia cărnii de cal
Ministrul britanic al Mediului vorbește despre o conspirație internațională, iar duminicalul Observer merge și mai departe și, citând surse din abatoare pentru sacrificarea cailor, scrie că la originea acestei fraude se află grupări mafiote din Italia și Polonia, dar și bande organizate din Rusia și țările baltice.
Potrivit Observer, Polonia exportă anual 25 de mii de cai pentru sacrificare și consum uman, ceea ce a deschis oportunitatea substituirii cărnii de vită, mult mai scumpă și în general în conti