Autorităţile locale din comuna Vizantea Livezi au primit undă verde pentru un proiect turistic, de a căpăta statutul de staţiune şi pentru a pune în valoare izvoarele minerale cu calităţi curative care există în această localitate.
Primăria comunei Vizantea-Livezi se pregăteşte pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor privind construcţia viitorului complex balnear, după ce autorităţile locale au privind undă verde din partea Ministerului Turismului pentru finanţare europeană în valoare de 3,7 milioane de euro.
Cu aceşti bani va fi construită o bază de tratament unde vor fi aduse prin captare celebrele ape sulfuroase de la Vizantea.
„Sunt şapte izvoare cu apă sulfuroase, pe care o să le aducem în baza de tratament. Complexul va avea 120 de locuri iar administrator va fi consiliul local. Din păcate, în zonă nu avem pensiuni, dar am atras terenuri în intravilan, pe care o să le lotizăm şi le vom scoate la licitaţie, iar cei interesaţi îşi vor putea construi pensiuni cu fonduri europene”, ne-a declarat Fănică Ciubotaru, primarul comunei Vizantea Livezi.
Apele sulfuroase de la Vizantea sunt recunoscute în ţară, încă de acum peste 100 de ani, când aici veneau foarte mulţi turişti pentru a se vindeca.
Profesorul Victor Herchea, localnic, a consemnat în lucrările sale despre acest lucru.
„În anul 1888, medicul oraşului şi Spitalului Panciu, Rafail Rosin, face pentru prima dată studiul terapeutic al acestor ape, în vederea susţinerii tezei de doctorat la Facultatea de Medicină din Bucureşti. În lunile iunie şi iulie locuieşte la Vizantea făcând observaţii pe bolnavi. El descoperă mai multe izvoare luând probe de la 25 dintre ele, câte 2 sticle de un litru pe care le trimite Laboratorului Chimic Central Bucureşti. După un an de aşteptări, neprimind nici un răspuns, medicul din Panciu renunţă la teza de doctorat, dar continuă observaţiile m