Ministerul român de Externe face precizări legate de scutul antirachetă american din Europa, după știrea de ieri referitoare la un raport al Departamentului Apărării care critica amplasarea unor elemente ale scutului în România și Polonia. Potrivit unui comunicat al MAE remis EVZ, oficiali din minister au avut, sâmbătă, mai multe contacte de clarificare cu partea americana. Printre acestea, o convorbire telefonică a secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare. Sursa: CODRIN PRISECARU
Din aceste contacte si discuţii a rezultat cu claritate că partea americană este ferm angajată, în continuare, în realizarea Abordării Europene Adaptive Graduale (EPAA) de apărare anti-racheta, proiect care asigură deja protecţia iniţială a ţărilor NATO şi a trupelor americane dislocate în Europa.
De asemenea, planurile şi calendarul agreat pentru operaţionalizarea sitului Deveselu vor continua aşa cum au fost convenite, ele nefiind contestate de briefingul Government Accountability Office pentru Congresul SUA.
De altfel, conform precizărilor făcute de partea americană, acest briefing nu este (încă) public şi, oricum, nu exprimă în mod necesar poziţia Congresului SUA.
Congresul SUA: România este un amplasament nepotrivit pentru scutul antirachetă
Din informaţiile disponibile nu rezultă ca briefingul în cauza ar pune sub semnul întrebării EPAA în întregul său, situl din România (baza Deveselu) fiind destinat încă de la începutul proiectării EPAA, să asigure protecţia teritoriului, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa, inclusiv ale SUA. Aşa cum se cunoaşte, scopul final al sistemului NATO este să protejeze întregul teritoriu aliat, atât european, cât şi american.
MAE precizează, de asemenea, ca până în prezent Congresul american a asigurat o finanţare