Papa Benedict al XVI-lea a anunţat, luni, că renunță la Pontificat începând cu 28 februarie. Benedict al XVI-lea este primul papă care face acest gest în ultimii 600 de ani.
Papa spune în scrisoarea de demisie că din cauza vârstei înaintate nu mai poate îndeplini această funcţie. “Mintea şi trupul meu s-au deteriorat în aşa fel încât trebuie să îmi recunosc incapacitatea de a îndeplini în mod corespunzător misiunea care mi-a fost încredinţată”, spune acesta. Scaunul papal va rămâne vacant până la alegerea unui succesor, a precizat Vaticanul. Un oficial al Vaticanului a spus că se aşteaptă ca perioada dintre abdicarea lui Benedict al XVI-lea şi alegerea succesorului acestuia să fie cât mai scurtă cu putinţă.
Cine este Papa Benedict al XVI-lea
Născut la 16 aprilie 1927 în Bavaria, Joseph Ratzinger a fost ales Papă la 19 aprilie 2005 în urma Conclavului din 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea.
El este al optulea papă german. Primul a fost papa Grigore al V-lea (996-999). Ultimul papă cu numele de Benedict, Benedict al XV-lea a servit ca pontif din 1914 până în 1922, pontificatul său fiind legat de Primul Război Mondial.
Alegerea numelui de Benedict are importanță simbolică. Ziua de naștere a noului papă, 16 aprilie, este sărbătoarea Sfântului Benedict Iosif Labre (26 martie 1748 - 16 aprilie 1783), cunoscut ca Sfântul Pelerin.
La 19 ani îşi începe studiile universitare de Teologie. La 24 de ani este hirotonit preot, apoi îşi ia doctoratul, pentru ca la 30 de ani să devina un tânăr preot doctor-docent în Teologie. În 1977 a fost ridicat la rangul de Cardinal.
El a condus oficierea slujbei religioase cu ocazia funerarilor Papei Ioan Paul al II-lea la 8 aprilie 2005. În după-amiaza zilei de 19 aprilie 2005 a fost ales papă, luând numele de Benedict al XVI-lea, ca omagiu pentru Sfântul Benedi