Inflaţia este o maladie perfidă, care trebuie tratată cu maximă seriozitate, a declarat, luni, la Braşov, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la prima ediţie din anul 2013 a proiectului 'Academica BNR'.
"În economiile emergente, o inflaţie moderată şi stabilă este adesea ceea ce politica monetară a reuşit să asigure, dar inflaţia este o maladie perfidă, care trebuie tratată cu maximă seriozitate. Oricât de "moderată" ar fi inflaţia, aceasta trebuie să fie îndeajuns de scăzută încât să nu genereze efecte adverse, precum dezancorarea anticipaţiilor privind inflaţia, declanşarea unei spirale salarii-inflaţie", se arată în prezentarea susţinută de guvernatorul BNR, postată pe site-ul instituţiei.
Potrivit acestuia, realităţile crizei economice au constrâns chiar şi băncile centrale cu un angajament puternic faţă de flotarea liberă să accepte intervenţii pe piaţa valutară.
"Băncilor centrale li se reproşează focalizarea excesivă pe stabilitatea preţurilor şi trecerea în plan secund a obiectivelor stimulării creşterii economice şi ocupării depline", informează documentul.
Ca şi contraargumente, Isărescu spune că nu există un conflict pe termen lung între stabilitatea preţurilor şi creşterea economică, politicile monetare care menţin inflaţia joasă şi stabilă sunt compatibile cu creşterea economică relativ înaltă şi sustenabilă, renunţarea la prevalenţa obiectivului stabilităţii preţurilor ar însemna revenirea la o conduită a politicii monetare care istoric a fost dovedită a fi contraproductivă, iar conduita de facto a băncilor centrale a fost una flexibilă şi departe de a fi indiferentă la evoluţiile variabilelor macroeconomice reale.
"O a doua linie a criticii, relativ recentă şi opusă primei, este aceea că băncile centrale nu au făcut suficient pentru a tempera euforia care a alimen