Lumea întreagă e cu ochii pe România, într-un scandal în care ţara noastră s-a trezit prinsă peste noapte. Scandalul cărnii de cal a inflamat opinia publică din Franţa şi Marea Britanie, mass-media vest europeană arătând în mai multe articole cu degetul spre România. Scandalul care se referă la substituirea cărnii de vită cu carne de cal în produse precum burgeri sau lasagna a atins România având în vedere că există suspiciuni că acele carcase de cal ar fi provenit din ţara noastră. Numai că, până să ajungă în burgeri sau în lasagna, carcasele au trecut prin mai multe mâini. Carnea, care provine din România, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la furnizorul francez, Spanghero, şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel, funizor pentru Findus şi alţi distribuitori. În acest scandal nimeni nu pare să fi ştiut nimic despre cum a ajuns carnea de cal să o înlocuiască pe cea de vită în burgeri, lasagna sau alte produse. Lanţurile de fast food arată cu degetul spre producători, iar aceştia spre abatoare. Asta deşi firul se rupe undeva între furnizorul francez Spanghero şi preparatorul Comigel.
Până în acest moment, în dreptul surselor cărnii de cal au fost trecute Polonia şi România. Însă, după cum se derulează lucrurile, este prea puţin important din ce abator provine carnea de cal. Important este unde a fost ea substituită, unde i s-a pus eticheta de carne de vită din UE. Întregul scandal sugerează existenţa unui fenomen amplu, din care se fac profituri de sute de milioane de euro, aşa cum sugerau unii oficiali europeni. Dincolo de tot felul de interese politice sau economice, este evident că undeva pe traseu s-a produs o ruptură sau mai bine-zis „o fraudă”, după cum susţine comisarul european Dacian Cioloş, pe un lanţ în care au intervenit mai mulţi jucători, iar marfa s-a plimbat prin mai multe ţări. Deşi i-