Fondurile mutuale au atras de la investitori 235 mil. lei (53,6 mil. euro) în ianuarie, cea mai bună lună din ultimul an, semn că sentimentul investitorilor este pozitiv la început de 2013. Intrările nete de 235 mil. lei au ajutat fondurile mutuale să sară în premieră peste pragul de 9 mld. lei (2,07 mld.euro) în active nete. Cap de afiş au fost fondurile cu profil de risc conservator care au atras de la investitori o sumă netă de 227,1 mil. lei, cea mai mare parte din suma totală de 235 mil. lei a intrărilor nete raportate de industrie în ianuarie, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. Fondul BCR Obligaţiuni, administrat de Erste Asset Management, a atras cele mai mari intrări nete, respectiv 108 mil. lei luna trecută, sau jumătate din totalul raportat de industrie. În ultimele 12 luni, fondul a raportat un randament de 7,5%.
"Scăderea dobânzilor bancare alături de diminuarea riscului politic au consolidat atractivitatea fondurilor de obligaţiuni şi au îndreptat investitorii spre acest tip de plasamente. Sunt perspective bune şi pentru următoarele luni", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, liderul pieţei de fonduri mutuale cu active în gestiune de 3,9 mld. lei.
Următorii clasaţi sunt fondul conservator denominat în euro Raiffeisen Euro Plus care a atras intrări nete de 50 mil. lei şi Raiffeisen RonPlus cu o sumă netă de 22,2 mil. lei în ianuarie.
Şi fondurile de acţiuni semnalizează o revenire a optimismului investitorilor raportând intrări nete de 6,4 mil. lei în ianuarie, după mai multe luni consecutive de retrageri.
Fondurile mutuale au atras de la investitori 235 mil. lei (53,6 mil. euro) în ianuarie, cea mai bună lună din ultimul an, semn că sentimentul investitorilor este pozitiv la început de 2013. Intrările nete de 235 mil. lei au ajutat fondurile mutuale să sar