Politicienii ne vorbesc de ani de zile de reforme, de crestere economica si de o viata mai buna, dar iata ca datoria externa totala a Romaniei a atins anul trecut 99,2 miliarde de euro. Daca n-ar fi fost pragul psihologic de 100 miliarde, cu siguranta autoritatile s-ar fi imprumutat si mai mult.
Politicienii inca sustin ca stam destul de bine la capitolul datorie publica. Nu am depasit nivelul de 40% din produsul intern brut (PIB), spre deosebire de alte tari.
De altfel, presedintele Traian Basescu ne spunea recent ca Romania are una dintre cele mai mici datorii dintre tarile UE, fiecare roman avand, teoretic, de platit 4.570 de euro, incluzand si datoria privata.
Mai mult, politicienii explica in termeni tehnici ca din totalul datoriei, numai 20% reprezinta cea pe termen scurt (20,467 miliarde euro), in timp ce pe termen lung avem de platit 78,742 miliarde euro, cu 3,7% mai mult decat la sfarsitul lui 2011, cand era de 75,929 miliarde euro.
Pe ansamblu, datoria externa a crescut anul trecut fata de 2011 cu “numai” 485 de milioane de euro (0,5%). Privita din acest unghi, evolutia datoriei pare a fi una temperata, in concordanta cu politica de austeritate promovata de autoritati.
Comparand insa datele cu situatia din 2008, diferenta devine alarmanta. Din ianuarie 2008 si pana in ianuarie 2013, datoria externa a crescut cu 41 de miliarde de euro, de la 57,9 miliarde euro la 99,2 miliarde euro.
Pentru experti, ritmul in care statul se imprumuta este unul cu adevarat ingrijorator.
Incercand sa salvam prezentul, ne amanetam cu buna stiinta viitorulCristian Dinulescu, consultant economic
.
“In absenta unor politici economice care sa genereze crestere economica si sa aduca, astfel, mai multi bani la buget, imprumutam din ce in ce mai mult, fara sa ne gandim ca aceste datorii vor fi