România a vândut ţărilor europene în 2012 o cantitate de 6.085,8 tone de carne de cal, catâr şi măgar, dintr-o cantitate totală produsă de 6.300 de tone, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). “În anul 2012, România a produs şi a participat la comerţul intracomunitar cu 6.300 de tone de carne de solipede (cai, catâri, măgari). Un procent de 96,6% din această cantitate a fost trimisă către beneficiari din Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, diferenţa fiind utilizată pe piaţa din România”, a anunţat, într-un comunicat, ANSVSA. În România, există 35 de unităţi pentru sacrificarea cabalinelor, autorizate pentru a participa la comerţul intracomunitar, din care două au fost menţionate în scandalul cărnii de cal – una din judeţul Braşov şi una din Botoşani. Autoritatea Veterinară precizează că, în urma controalelor demarate la toate abatoarele din ţară, pentru a verifica modul în care operatorii respectă prevederile legale, nu există probe sau indicii că etichetarea cărnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul României, iar această situaţie internaţională creată în urma substituirii cărnii de vită cu cea de cal este un caz de fraudă şi o dezinformare a consumatorilor, dar nu o situaţie de risc pentru sănătatea publică. Potrivit datelor ANSVSA, în data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană, prin Sistemul Rapid de Alertă, a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa. În această notificare a Comisiei Europene, nu se face niciun moment referire la România, menţionându-se doar furnizorul de carne Comigel din Franţa. ANSVSA s-a autosesizat şi, în data de 9 februarie, a contactat