Arătat cu degetul în scandalul fraudei cu carne de cal, abatorul Doly-Com din România a dat asigurări marți că a respectat normele europene, respingând orice responsabilitate în lungul lanț alimentar care a adus carnea de cal din România aici până în farfuriile britanicilor, scrie AFP, într-o relatare de la fața locului.
„Noi am vândut carne de cal, altcineva de pe traseu a schimbat eticheta”, a rezumat Iulian Căzăcuț, patronul abatorului, într-un interviu pentru France Presse, citat de Agerpres.
Abatorul, situat la intrarea în comuna Roma, județul Botoșani, este dotat cu echipamente de ultimă generație, importate din Germania și Danemarca. În interior, temperatura se află sub control strict, la fel și regulile de igienă impuse vizitatorilor și celor 300 de angajați.
Îngrijorat de consecințele acestui scandal asupra reputației firmei, care exportă în vreo zece țări, printre care Olanda, Polonia, Franța, Suedia, patronul deplânge „o încercare de a arunca vina asupra României”, mai arată Agerpres.
„L-am întrebat pe intermediarul cipriot dacă este implicat și el mi-a dat asigurări că a vândut tot sub eticheta de carne de cal. Acum și ei fac obiectul unui control și vor trebui să dea explicații”, afirmă Căzăcuț.
Descoperirea, săptămâna trecută, de carne de cal în lasagna de vită a provocat un scandal uriaș în Marea Britanie, și a dus la retragerea unor produse în Franța și Suedia.
Carnea în cauză, de origine română, potrivit autorităților franceze, ar fi ajuns la furnizorul francez Spanghero de la un intermediar cipriot, care la rândul lui ar fi preluat-o de la un comerciant olandez. De la Spanghero, carnea de cal ar fi mers la procesatorul francez Comigel, de la care au cumpărat alimente congelate Findus și alți distribuitori.
Anchetele desfășurate până acum nu au permis să se determine în ce