Rata anuală a inflaţiei se va menţine sub nivelul de 6%, în prima jumătate a anului 2013, după o descreştere spre 4% în decembrie 2012, apreciază Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.
"Rata inflaţiei din ianuarie a urcat cu 1,3%, peste aşteptările noastre (plus 1,1 %, calculată lună la lună şi consensul pieţei de plus 0,8%, calculat lună la lună). Rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat ritmul spre 6%, de la 5%, calculată an la an, în decembrie 2012. Trei categorii de preţuri au contribuit cu 1,1 puncte procentuale la rata lunară a inflaţiei (adică 83,7% din total), dar aprecierea leului a fost de ajutor în evitarea unei rate lunare a inflaţiei mai mari, alimentat şi de o scădere a tarifelor la telefonie (minus 2,4%, calculat lună la lună) şi menţinerea neschimbată a tarifelor la majoritatea serviciilor. Ne aşteptăm ca rata anuală a inflaţiei să rămână sub nivelul de 6%, în prima jumătate a anului şi să coboare spre 4% în decembrie", arată economistul şef al RZB.
Tarifele la electricitate au urcat cu 10,4%, în timp ce preţul la tutun a crescut cu 3,6%, în urma creşterii accizelor. Evoluţia preţurilor administrate şi volatilitatea preţurilor la fructe, legume şi ouă au dus inflaţia la 5,4%, calculată lună la lună, ca şi efectul recoltei slabe din acest an, a mai spus Ionuţ Dumitru.
Actualul nivel al inflaţiei este alimentat de o largă paletă de factori tranzitorii, în afara controlului exercitat prin politica monetară. Limitarea efectului celei de-a doua runde a inflaţiei şi ancorarea aşteptărilor inflaţioniste este tot ceea ce poate face mai bine Banca Centrală în acest moment. Inflaţia din ianuarie nu a alterat, însă, perspectiva Raiffeisen privind rata de schimb.
"Ne aşteptăm ca Banca Centrală să menţină neschimbată, la 5,25%, dobânda de politică monetară, până la finele anului. Surpriza unei inflaţi