În acest an, companiile care vând poliţe de asigurări de răspundere civilă vor avea obligaţia de a vira un procent din volumul primelor brute încasate către un Fond de protecţie a victimelor străzii, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) acordă despăgubiri pentru vătămări corporale sau deces victimelor accidentelor atunci când vehiculul vinovat a rămas necunoscut sau dacă vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabilă la data accidentului.
Anul trecut, această contribuţie a fost eliminată în scopul consolidării pieţei RCA, care scăzuse puternic anul anterior, având în vedere că Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii dispunea la acel moment de rezerve suficiente pentru a plăti eventualele despăgubiri. În perioada ianuarie – septembrie 2012, subscrierile din contracte RCA au crescut cu 5 la sută, la 1,52 miliarde de lei.
Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a fost înfiinţat în luna februarie a anului 2006. Acesta este constituit în baza contribuţiilor companiilor autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto. După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită, dacă va fi cazul, despăgubirile plătite, cheltuielile legate de plata acestora, precum şi dobânda legală, de la persoanele vinovate sau de la alte entităţi responsabile. Cererea de despăgubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursală ori agenţie a oricărui asigurător care are dreptul să vândă poliţe RCA. Societăţile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Asigurări şi City Insurance.
În acest an, companiile care vând poliţe de asigurări de răspundere civilă vor avea obligaţia de a vira un procent din volumul primelor brute încasate c