Sindicatele vor cere în instanţă anularea Strategiei de privatizare a "CFR Marfă" şi Hotărârea de Guvern prin care aceasta a fost aprobată, după cum ne-a spus Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România. Domnia sa ne-a precizat că acest lucru se va întâmpla dacă, de-a lungul procedurii de vânzare a operatorului feroviar de marfă, autorităţile nu vor ţine cont de avizul negativ dat de sindicate şi patronate Strategiei şi Hotărârii de Guvern privind privatizarea "CFR Marfă".
Iulică Măntescu ne-a precizat: "În cadrul dezbaterii care a avut loc luni, la Ministerul Transporturilor, şi care a ţinut doar 35 de minute, am făcut câteva propuneri vizavi de Strategia de privatizare a companiei. Am solicitat încheierea unui acord social potrivit căruia, ulterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare, dacă vor fi făcute disponibilizări să fie acordate 24-36 de salarii compensatorii. Pentru fiecare salariat, s-ar putea avea în vedere salariul mediu pe ultimele şase luni lucrate, însă acestea reprezintă detalii care pot fi negociate.
Ne-am arătat nemulţumiţi faţă de criteriile de preselecţie, care ni se par foarte succint formulate. În Strategie se menţionează doar că potenţialii investitori trebuie să aibă exeprienţă şi capacitate financiară. Candidaţii ar trebui să prezinte un plan de afaceri, să ştim ce au de gând să facă în următorii ani. Noi vrem să fie păstrat obiectul de activitate al societăţii < CFR Marfă >.
De asemenea, am dori ca o parte din acţiuni să poată fi cumpărate de Asociaţia Salariaţilor, ca în Ungaria.
Ni s-au făcut promisiuni verbale, dar am fi dorit să fie ceva scris, pentru a avea mai multă încredere în aceste promisiuni. Oricum, atât sindicatele, cât şi patronatele au dat aviz negativ Strategiei de privatizare şi Hotărârii de Guvern, în cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc la n