Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) urmeaza sa intre in vigoare in data de 15 februarie, dupa ce initial trebuia sa fie adoptat de la inceputul lunii februarie, aceasta amanare fiind a treia.
Judecatorii botosaneni au salutat de la bun inceput noile modificari in conditiile in care instantele sunt supraaglomerate de dosare, cea mai importanta schimbare, cea a medierii trimitand multi spre alte institutii si nu la instante. Ultima amanare a fost motivata de armonizarea legii.
„Guvernul a adoptat prin aceasta Ordonanta de Urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil”, explica Executivul pe site-ul propriu, dupa sedinta de Guvern in care aceasta OUG a fost adoptata.
Potrivit Executivului, urgenta actului normativ este justificata de faptul ca neadoptarea masurilor ar duce la blocaje la nivelul instantelor si la sporirea numarului proceselor avand ca obiect judecarea recursurilor, in conditiile in care infrastructura necesara functionarii noului sistem procesual civil nu este suficienta.
Asadar incepand cu data de 15 februarie intra in vigoare noul cod de procedura civila, care aduce schimbari unor aspect majore privind derularea procesului in fata instantei de judecata. Cea mai mediatizata modificare adusa de noul cod de procedura este medierea. S-a tot vorbit in ultimul timp, sedinta de informare fiind obligatorie in mai toate cauzele civile. In urma sedintei de informare se va emite un certificat care atesta ca partile au participat la aceasta sedinta. Scopul aceste sedinte este de a pune in vedere partilor ca aceasta modalitate de sol