Motto : Am instalat o masă de biliard și găsesc că îmi face mult bine, îmi gonește gîndurile de la oribilele specii (1)
Pe 24 februarie 1859, Charles Darwin cumpără o masă de biliard. Alcătuirea, dimensiunile și instalarea ei le va descrie în aceeași zi, cu detaliată înflăcărare, într-o scrisoare către fiul său.
Noul joc îi aducea o binevenită variație la grijile zilnice. Trecuse abia jumătate de an de cînd își făcuse publice ideile despre evoluție și lucra nerăbdător să-și termine cartea. Spre sfîrșitul anului va fi tipărită celebra Origine a speciilor. Un volum care – știa – va schimba modul în care înțelegem timpul. Pentru că începînd cu Darwin, timpul nu mai poate fi perceput doar ca o direcție a unui plan divin, doar ca o coordonată care ne ajută să percepem evenimentele. Timpul devine un actor în chiar dezvoltarea noastră, o dimensiune care nu doar măsoară selecția trăsăturilor vieții, ci este creuzetul în care aceste trăsături apar. Darwin ne forțează să trecem de la un timp linear si egal, la unul plin de imprevizibil: un timp în care clocotesc pericolele extincției și promisiunile evoluției.
Imi pare că nu întîmplător, chiar în această perioadă Darwin își afirmă pasiunea pentru biliard. O pasiune căreia îi va rămîne întotdeauna fidel. Masa de biliard va fi martora zilnică a cîtorva partide; dacă nu cu vreun oaspete, atunci, de fiecare dată după cină, cu Parslow, credinciosul său majordom.
Mai mult decît alte sporturi, biliardul este o fermecătoare combinație în care silueta șansei se amestecă cu forța calculului. Sfere colorate care ascultă modest legile mecanicii, dar cărora complexitatea jocului le face traiectoria imprevizibilă pe termen lung. O suită de ecuații simple, care însă conjugate exponențial cu trecerea timpului scapă oricărei predicții. Un joc pe care îl joci, căruia îi înțelegi regulile, în care calculezi fiecare pas, dar a