Când și unde s-a transformat calul în vită? Încrengătura de legături comerciale pare a ascunde mai degrabă o fraudă transfrontalieră și nu o șmecherie dâmbovițeană
Scandalul cărnii de cal a adus în atenţia întregii Europe industria de procesare din România. Dincolo de tot felul de interese – politice sau economice - , este evident că undeva pe traseu s-a produs o ruptură sau mai bine-zis „o fraudă”, după cum susţine comisarul european Dacian Cioloş, pe un lanţ în care au intervenit mai mulţi jucători, iar marfa s-a plimbat prin mai multe ţări.
Cei mai afectaţi vor fi producătorii locali care riscă să-şi piardă locul pe piaţa comunitară. Dacă străinii arată spre România şi susţin că problema e la noi, producătorii autohtoni susţin că ei lucrează cu „acte în regulă” şi nu este vina lor
Scandal fără documente
Scandalul cărnii de cal a izbucnit vinerea trecută după ce compania Findus a retras din supermarketurile din Marea Britanie unul dintre produsele sale congelate, lasagna de vită, deoarece aceasta nu conţinea carne de vacă, ci de cal. După cum susţine presa internaţională, carnea ar fi provenit de la două abatoare din România: abatorul din Braşov deţinut de familia secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Valentin Şoneriu (care a exportat doar carne de cal, nu şi de vită) şi de un abator din Botoşani ( furnizor de carne de cal, dar şi de vită), potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Scandalul cărnii de cal scoate la iveală o mafie internaţională
Autorităţile române susţin că „nu există niciun indiciu care să confime că etichetarea greşită a avut loc în România”. În plus, este practic imposibil ca după cele patru controale care se fac într-un abator, de la intrarea animalului, până la sigilarea cărnii, să intervină erori. Pe de altă parte, cele două abatoare din România care au exportat carne de cal, au livrat carne în carcasă ş