Comunitatea internaţională a aşteptat marţi anunţul oficial al Phenianului cu privire la noul test nuclear subteran efectuat în cursul dimineţii pentru a condamna în cei mai duri termeni gestul "sfidător" al tânărului lider suprem, Kim Jong-un. Testul, care a venit după controversatul tir de rachetă balistică din 12 decembrie, a provocat un seism de 4,9 grade pe scara Richter, potrivit agenţiei pentru controlul testelor nucleare a Organizaţiei Naţiunilor Unite, citată de MEDIAFAX. Ca urmare a acestui act, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă marţi, de la ora 16.00, ora României, pentru a stabili un plan de reacţie la testul nord-coreean.
Phenianul descrie testul nuclear ca având o putere mult superioară celorlalte două şi se mândreşte că a folosit un dispozitiv miniaturizat, motiv de îngrijorare pentru marile cancelarii ale lumii.
Obama: Testul este un gest "extrem de provocator"
Washingtonul a numit cel de-al treilea test nuclear al Coreei de Nord drept "extrem de provocator", care nu face deloc ţara din peninsula asiatică mai sigură. Această precizare făcută de Obama vine în replică la anunţul Phenianului că testul nuclear de marţi a avut drept scop "protejarea securităţii naţionale şi a suveranităţii ţării împotriva ostilităţilor continue din partea SUA".
"Departe de a atinge scopul afişat, de a deveni o ţară puternică şi prosperă, din contră, Coreea de Nord s-a izolat şi mai mult şi şi-a sărăcit poporul încercând, cu rea credinţă, să se doteze cu arme de distugere în masă şi cu vectori pentru acestea", adaugă preşedintele american.
La rândul lui, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a descris testul nuclear subteran al Phenianului drept "o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate, opinie reiterată şi de Rusia, potrivit Euronews. Nici reacţia Japoniei nu a întârziat să apară, pr