După aproape trei zile de bănuieli, discuţii şi anchete la nivelul mai multor ţări din Uniunea Europeană, misterul cărnii de cal din lasagna comercializată în Marea Britanie e pe cale să se desluşească. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ieri că România nu este vinovată în acest incident. După aproape trei zile de bănuieli, discuţii şi anchete la nivelul mai multor ţări din Uniunea Europeană, misterul cărnii de cal din lasagna comercializată în Marea Britanie e pe cale să se desluşească. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ieri că România nu este vinovată în acest incident.
Acuzaţi până acum pe nedrept, proprietarii de abatoare care taie şi procesează carne de cal în România au fost în alertă în ultimele zile, din cauza scandalului iscat de francezii care au exportat lasagna cu carne de cal contaminată, în loc de carne de vită, despre care au spus că e de provenienţă românească. Disputa fără precedent în care e implicată ţara noastră a declanşat controale în mai multe centre de tăiere de la noi care exportă materie primă în UE.
Din toată această brambureală, cel mai mult au avut de suferit “actorii” din industria alimentară. “E total greşit cum s-a pus problema! Francezii sunt de vină, nu noi. Ne-au denigrat degeaba, fără dovezi. Ei ar fi trebuit să specifice clar cu ce firmă au lucrat din România, nu doar să arunce cu piatra! Acum relaţiile noastre comerciale vor avea de suferit”, ne-a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară. “Noi exportăm, de ani de zile, carne de cal doar în Belgia! Abatorul este acreditat şi verificat de ANSVSA şi de oficialii din UE”, ne-a explicat Dan Puiu, directorul general de la Cicalex, prima firmă despre care s-a spus că ar fi vinovată în scandal.
“În ultimele 48 de ore, autorităţile române au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a clarifica s