Papa Benedict al XVI-lea a surprins ieri întreaga lume anunţând că va demisiona la sfârşitul lunii pentru că nu mai are putere fizică şi psihică pentru a-şi îndeplini atribuţiile ca suveran al Vaticanului şi ca lider al Bisericii Catolice. El devine astfel primul papă care demisionează după Evul Mediu, când Papa Gregory al XII-lea a recurs la această soluţie pentru a pune capăt Schismei Occidentale.
"Este nevoie de forţa fizică şi psihică, forţă care în ultimele luni s-a deteriorat, ceea ce m-a făcut să recunosc că nu mai am capacitatea necesară pentru a-mi îndeplini atribuţiile. Din acest motiv, şi în cunoştinţă de cauză privind gravitatea faptei, declar liber că renunţ la postul de episcop al Romei, succesorul Sfântului Petru", a declarat Papa Benedict al XVI-lea, citat de agenţia Thomson Reuters.
Cel mai recent papă care a demisionat este Gregory al XII-lea (1406-1415), care a recurs la această soluţie pentru a pune capăt Schismei Occidentale, sau Schisma Papală, o scindare în sânul Bisericii Catolice între anii 1378 şi 1417.
Cauzele demisiei
Suveranul Pontif în vârstă de 85 de ani nu a demisionat din cauza "unor dificultăţi în papalitate", iar decizia sa i-a luat prin surprindere chiar şi pe cei mai apropiaţi clerici ai săi, potrivit unui purtător de cuvânt al Vaticanului.
Singura persoană care ştia de mai multe luni de intenţia pontifului este fratele acestuia, Georg Ratzinger, care a menţionat că Papa a fost sfătuit de medicul său să nu mai călătorească. Georg Ratzinger a afirmat că în ultima perioadă fratele său avea mari dificultăţi în a se deplasa, iar demisia este parte a unui "proces natural", notează BBC.
Papa Benedict al XVI-lea, al cărui nume adevărat este Joseph Ratzinger, este primul papă german ales în ultimul mileniu. El se numără printre cele mai bătrâne feţe bisericeşti alese în funcţia de papă, având 78 d