Fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că la revizuirea Constituţiei trebuie să se tranşeze clar problema regimului politic, fie în sensul unei republici parlamentare, fie instituirea unei republici prezidenţiale, deoarece regimul semiprezidenţial este nefuncţional.
În cadrul unei emisiuni România TV, Tăriceanu s-a declarat împotriva unei schimbări de suprafaţă a regimului politic românesc. “Pledez cu ardoare pentru o reformă constituţională care nu se facă cu jumătăţi de măsură. Trebuie să avem curajul să rupem pisica”, a spus Tăriceanu.
Liberalul a arătat că regimul semiprezidenţial instituit în 1991 şi confirmat în 2003 s-a dovedit nefuncţional deoarece a permis apariţia conflictelor între premier şi preşedinte. “S-a adoptat o Constituţie hibrid ce nu este nici prezidenţială, nici parlamentară, ce are sădiţi în ea germenii disputelor care au pornit când a venit ca preşedinte un om conflictual ca Traian Băsescu, germeni care cresc în teren prielnic şi dau roade îngrozitoare”, a apreciat fostul lider al liberalilor.
El s-a declarat adept al republicii parlamentare, însă a apreciat că şi una prezidenţială este mai bună decât semiprezidenţialismul actual. “Este nevoie urgentă de revizuire pentru a tranşa lucrurile pentru ca aceste conflicte să nu mai existe în mod latent ca apoi să iasă la suprafaţă (…) Cât timp vom sta în ape tulburi, să nu-i dăm prea mari puteri preşedintelui, dar nici primului-ministru, că şi de el ne e frică, nu vom rezolva problema”, a apreciat Tăriceanu.
Acesta susţine că dorinţa electoratului de a-şi vota în continuare preşedintele nu este un obstacol insurmontabil în calea unei republici parlamentare deoarece există asemenea state în care preşedintele, deşi cu puteri considerabil reduse, este ales prin vot direct de către electorat.
“Pledez cu ardoare pentru o reformă constituţională care să nu s