Cu achiziţii de 570 de tone de aur în ultimul deceniu, prin transformarea petrolului în lingouri de aur, Rusia îşi
asigură suveranitatea în cazul în care dolarul, euro, lira sterlină sau orice altă monedă vor suferi un cataclism
Atunci când Vladimir Putin spune că SUA pun în pericol economia globală abuzând de poziţia sa de monopol asupra dolarului, el nu vorbea doar ca să se afle în treabă.
Putin nu a făcut din Rusia doar cel mai mare producător mondial de petrol, ci, de asemenea, a făcut şi cel mai mare cumpărător de aur. Banca Centrală a Rusiei a adăugat în ultimul deceniu la vistieria sa 570 de tone de aur, cu 25% mai mult decât ocupanta locului secund, China, transformând "aurul negru" în lingouri pe fondul creşterii puternice a preţurilor ambelor mărfuri, scrie Bloomberg, potrivit datelor FMI. Cantitatea de aur cumpărată de Rusia în ultimul deceniu, este, de asemenea, echivalentă cu de trei ori greutatea Statuii Libertăţii.
"Cu cât o ţară are mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate dacă dolarul, euro, lira sterlină sau orice altă monedă de rezervă vor suferi un cataclism", declară Evgeny Fedorov, parlamentar în Camera inferioară din partea Partidului Rusia Unită, formaţiunea politică a preşedintelui Vladimir Putin.
Aurul, cea mai sigură investiţie pe timp de criză
Aurul, râvnit de liderii Rusiei de la ţarul Nicolae al II-lea până la Vladimir Lenin, s-a scumpit de aproape 5 ori în ultimul deceniu. Băncile centrale ale economiilor dezvoltate au tipărit bani pentru a încerca să-şi ferească economiile de efectele crizei financiare globale, astfel că investitorii au căutat să renunţe la deţinerile în dolari şi euro în favoarea unor active mai sigure, precum aurul.
În 1998, anul când Rusia a intrat în default pe 40 miliarde de dolari din datoria de stat, o uncie de aur costa echivalentul a 28 d