Dacă în urmă cu două, trei decade, bolile neuro-psihice erau depistate la vârstnici şi destul de rar, ultimii ani au modificat considerabil situaţia. Stresul, condiţiile de trai şi de mediu, alimentaţia, disfuncţionalităţi genetice, dar şi alţi factori sociali externi au făcut ca aceste cazuri să fie tot mai numeroase. Statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj arată că sute de sălăjeni suferă de afecţiuni neuro-psihice, diagnostice precum schizofrenia, oligofrenia, fobiile, atacurile de panică şi paranoia, depresiile ori tulburările obsesiv-compulsive fiind mai întâlnite în rândul populaţiei.
Deşi în judeţ funcţionează patru centre de specialitate, unde aceşti bolnavi pot fi internaţi pentru a primi tratament, fiecare unitate este supraaglomerată. Ca situaţia să se echilibreze măcar în linii mari, judeţul ar avea nevoie de cel puţin încă un asemenea centru, a declarat directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş. “Avem centre de specialitate la Jibou, Crasna, Bădăcin şi Boghiş, dar a spune că fiecare din ele lucreaă la capacitate maximă este prea puţin. Sunt efectiv supraaglomerate. La Jibou, avem peste 100 de bolnavi, la Crasna la fel, la Bădăcin avem 130 de bolnavi, în timp ce la Boghiş sunt 45 de persoane vârstnice cu probleme“, a declarat Violeta Milaş.
Lista de aşteptare
Potrivit sursei citate, numărul bolnavilor este în creştere de la un an la altul, iar cum, deocamdată, nu sunt soluţii, în centre sunt acceptate doar cazurile de maximă urgenţă. Ca urmare, zeci de nume aşteaptă pe o listă eliberarea unui loc într-o unitate unde să existe condiţii şi personal specializat în tratarea acestor afecţiuni. “Suntem nevoiţi să preluăm doar priorităţile, cum sunt, spre exemplu, cei care ajung să nu mai aibă aparţinători. Avem o listă de aşteptare pe care sunt trecute cel puţin 70-80 de persoane. Din p