Industria evaziunii fiscale a atins un nou record pe litoral: un singur administrator, proprietar al 89 de firme-fantomă
Fenomenul evaziunii fiscale este departe a fi eradicat. Din contră, evazioniştii şi-au perfecţionat metodele prin care înşală statul român. Potrivit raportului pe anul trecut al Gărzii Financiare Constanţa, în 2012, comisarii financiari au întocmit 76 de sesizări penale, pentru un prejudiciu total de peste 195 de milioane de lei, respectiv peste 45 de milioane de euro. În acelaşi timp, lucrătorii Gărzii Financiare Constanţa au dispus 33 de măsuri asiguratorii şi au confiscat sume de bani în valoare de peste 73,7 milioane de lei. Tranzacţiile cu produse petroliere şi cereale rămân, în continuare, în topul infracţiunilor, urmate de fenomenul neutilizării aparatelor de marcat fiscale.
„Anul trecut au fost întocmite 934 de procese-verbale de constatare şi a fost suspendată activitatea pentru 383 de puncte de lucru pentru neutilizarea sau nedotarea cu aparate de marcat fiscale“, a precizat comisar-şef Ciprian Mihail Fronea, directorul Gărzii Financiare Constanţa.
Potrivit acestuia, comisarii au în lucru un caz deosebit, în care este implicat un administrator pe numele căruia s-au deschis nu mai puţin de 89 de firme implicate în cazuri de evaziune fiscală, rezultatele finale ale acţiunii urmând a fi făcute publice după definitivarea cercetărilor. Din primele verificări, persoana în cauză acţionează pe teritoriul întregii ţări, iar firmele-fantomă sunt deschise în judeţe diferite, pentru a înşela vigilenţa oamenilor legii.
Lucrătorii Gărzii Financiare Constanţa au mai efectuat anul trecut 899 de sigilări a mijloacelor de transport descoperite cu probleme la frontiera cu Bulgaria şi au desigilat 1.062 de camioane suspecte în punctele de frontieră. Valoarea totală a amenzilor aplicate pentru încălcarea prevederilor fiscale a fost, a