Papa Benedict al XVI-lea "nu a făcut nimic" pentru a-i pedepsi pe preoţii pedofili sau ierarhia care i-a acoperit, apreciază victime din Statele Unite şi Irlanda, care speră că lupta împotriva pedofiliei în instituţiile catolice va fi prioritatea succesorului său.
Bilanţul lui Benedict al XVI-lea este "sumbru". El a făcut declaraţii mari, dar nu au fost susţinute de vreo acţiune sau măsură. Sub conducerea sa, copiii au rămas în pericol", afirmă pentru AFP Barbara Blaine, preşedinta Snap, o asociaţie americană dedicată victimelor.
Statele Unite, ca şi Irlanda, au fost zguduite frecvent, în ultimii ani, de scandaluri sexuale cu clerici şi membri ai ierarhiei acuzaţi că le acoperă faptele.
La începutul lunii, arhiepiscopul Los Angelesului (vestul Statelor Unite), Jose Gomez, a făcut publice, la ordinul justiţiei, dosarele cu presupuse cazuri de pedofilie vizând aproximativ o sută de membri ai Bisericii.
În septembrie 2012, un episcop, Robert Finn, a fost recunoscut vinovat la Kansas (centru) că nu a denunţat un preot pedofil. Cu câteva luni mai devreme, William Lynn, un preot care lucra la Arhiepiscopia Philadelphiei (est), a fost condamnat la o pedeaspă cuprinsă între trei şi şase ani pentru fapte similare.
Potrivit unor raporturi publicate de Conferinţa episcopilor americani, începând din 1950, peste 6.100 de preoţi au fost acuzaţi de pedofilie, aproximativ 16.000 de victime identificate şi 2,5 miliarde de dolari cheltuiţi ca taxe judiciare sau pentru terapie.
"Dar nu este o problemă americană, este o problemă mondială", adaugă Blaine, în opinia căreia, soluţia se găseşte în continuare "la picioarele lui Benedict al XVI-lea".
"Chiar în cursul ultimelor două săptămâni", spune ea, "putea lua măsuri simple care ar fi avut un impact enorm pentru a proteja copiii şi biserica în lume", precum publicarea numelor prădătorilor cunoscuţi pe I