Primul beneficiar de ”plămân artificial” este un tânăr de 22 de ani din Petroșani care a venit din Anglia bolnav de gripă porcină. Se întâmplă la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara Sursa: bzi.ro
1 /.
Prin noua tehnică, sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea dioxidului de carbon în exces și oxigenarea lui normală. Noua tehnică poate salva viața bolnavilor, pentru că oferă timpul necesar vindecării plămânilor şi reluării unei respiraţii normale.
„Dispozitivul - plămânul artificial - a fost utilizat pentru prima dată la ATI la un pacient cu insuficienţă respiratorie acuta severă, la care ventilaţia artificială nu mai reuşea să asigure oxigenarea adecvată şi eliminarea dioxidului de carbon. Dispozitivul este numit şi plămân artificial, întrucât structura sa este asemănătoare cu cea a alveolelor pulmonare, suplinind funcţia plămânului atunci când aceasta este compromisă”, a declarat Liana Dacilescu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Timişoara.
Șeful Secției ATI, prod.dr. Dorel Săndesc, explică
Primul beneficiar de ”plămân artificial” este un tânăr de 22 de ani din Petroșani care a venit din Anglia bolnav de gripă porcină. Pacientul a fost adus acum câteva zile la Judeţean. Inițial, tânărul a fost internat la spitalul din Petroşani, unde medicii au constatat că suferă de afecțiuni pulmonare grave. După ce i s-au făcut analizele a fost trimis la spitalul din Timişoara pentru investigaţii amănunţite, iar aici i s-a pus diagnosticul suspect de gripă nouă.
În primă fază pacientul a fost intubat, dar ventilaţia artificială nu mai reuşea să asigure oxigenarea unuia dintre plămâni şi eliminarea bioxidului de carbon. Ca să îi salveze viaţa medicii timișoreni i-au pus ”plămânul artificial”, un dispozitiv care suplineşte funcţia plămânului şi oferă timp