Un cititor vrea să afle de la medicul Dănuţ Ceamburu ce trebuie să facă pentru a evita durerile abdominale pe care le are de fiecare dată după masă. „După ce iau masa de prânz şi de seară mă doare foarte tare stomacul. Am crampe şi mă balonez, aproape după fiecare masă. Ce trebuie să fac? La ce medic să mă prezint şi ce dietă aş putea urma?”, întreabă Robert B. din Focşani.
Medicul Dănuţ Ceamburu răspunde: „În primul rând trebuie să vezi de la ce alimente apar durerile. Dacă apar de la grăsimi, prăjeli sau de la alte alimente. Dacă durerile apar şi în jurul orei 1, 2 noaptea ar putea fi un sindrom de iritaţie gastro-duodenal cu hipersecreţie de acid clorhidric. Poate fi şi o gastrită hiperacidă sau un ulcer peptic. Trebuie să te prezinţi la medicul de familie ca să îţi dea o trimitere către un laborator de analize să vezi dacă este prezent în stomac un helicobacter pylori. Dacă rezultatele analizei sunt pozitive este indicat să te prezinţi la un medic specialist gastroenterolog pentru mai multe investigaţii şi administrare de tratament specific. De asemenea, trebuie să îţi revizuieşti comportamentul alimentar. Mesele trebuie să fie regulate, la ore fixe, să eviţi prăjelile, sosurile, grăsimile, cafeaua şi alcoolul. Este preferabil să optezi pentru o alimentaţie bazată pe legume, fructe, carne fiartă sau pe grătar. În funcţie de meseria pe care o ai, trebuie să încerci să te detaşezi, pentru că şi stresul poate fi de vină”.
Dacă eşti bolnav şi cauţi un remediu, dacă te îngrijorează starea sănătăţii tale, dacă vrei doar să previi anumite afecţiuni şi nu vrei să te plimbi prin spitale, e cazul să ne scrii. Bolile, durerea ne afectează viaţa, motiv pentru care nu este bine să amânăm la nesfârşit. Medicul Dănuţ Ceamburu îţi va răspunde, prin intermediul cotidianului nostru, la orice întrebare legată de sănătate. Întrebările pot fi trimise pe adresele