În luna martie, în oraşul de pe Bega va începe construirea unui incinerator de deşeuri cu putere calorică, ce va produce energie electrică şi termică. La prima vedere, acest lucru ar putea părea neimportant pentru timişoreni. În realitate, acest proiect ar putea scădea cu mult preţul gigacaloriei. Primarul Nicolae Robu spune că preţul plătit de timişoreni pentru căldură va scădea dacă preţul gazelor şi al cărbunelui nu va înregistra o creştere spectaculoasă. „Am promis că voi scădea preţul gigacaloriei şi exact asta vreau să fac. În luna martie, în oraşul nostru, mai exact lângă CET SUD, se va construi un incinerator de deşeuri, care va produce energie electrică şi termică. Cu siguranţă, preţul gigacaloriei va scădea dacă preţul gazelor şi al cărbunelui nu se va dubla”, a spus Robu.
Parteneriat româno-german
Proiectul, care va costa aproximativ 80 de milioane de euro, este finanţat în proporţie de 25 la sută de către stat. Restul banilor vor fi luaţi de la bănci, iar municipalitatea va garanta pentru acest credit. În cadrul acestui proiect este angrenată Primăria Timişoara, Colterm şi o firmă nemţească. Colterm şi Primăria Timişoara deţin 70 la sută din acţiunile societăţii IRE, iar firma nemţească deţine doar 30 la sută din acţiuni, deşi iniţial aceasta deţinea 50 la sută. „Pentru ca acest proiect să prindă viaţă, am înfiinţat o societate numită IRE. În primă fază, noi, împreună cu Colterm deţineam 50 la sută din acţiuni, iar firma germană la fel. După renegocieri, procentele s-au împărţit în favoarea noastră şi aşa este şi normal”, a mai spus primarul Nicolae Robu. Pe lângă acest proiect, care va prinde viaţă în luna martie, Robu mai spune că sunt şi alte firme interesate să investească în domeniu.
În luna martie, în oraşul de pe Bega va începe construirea unui incinerator de deşeuri cu putere calorică, ce va produce energie electric