Ziua de 13 februarie este sărbătorită în acest an, în premieră, ca Ziua Mondială a Radioului.
Instituirea acestei zile contribuie la evidenţierea rolului radioului
Ziua Mondială a Radioului a fost instituită de către Directorul General al UNESCO, Irina Bukova, sub patronajul Adunării Naţiunilor Unite şi urmăreşte sensibilizarea publicului cu privire la rolul radioului, pentru stimularea factorilor de decizie de a oferi acces la informaţii şi de a îmbunătăţi cooperarea internaţională și locală între radiodifuzori.
Scopul evenimentului este de a încuraja profesioniştii şi ascultătorii de radio din întreaga lume de a organiza activităţi diverse şi susţinute în vederea îmbunătăţirii cooperării internaţionale între posturile de radio şi a încurajării principalelor reţele şi comunităţii de radio de a promova accesul la informaţie şi la libertatea de expresie prin intermediul undelor.
Ideea de a institui Ziua Mondială a Radioului a venit de la Academia Spaniolă de Radio şi a fost prezentată oficial la sesiunea Comitetul executiv UNESCO în septembrie 2011.
Conform deciziei UNESCO, instituirea Zilei Mondiale a Radioului contribuie la evidenţierea rolului radioului, dezvoltarea colaborării internaţionale a radiojurnaliştilor, oferă suport conducătorilor posturilor de radio în asigurarea accesului la informaţie prin intermediul radioului.
Această zi constituie încă un pretext pentru a scoate în evidenţă rolul special al radioului, care continuă să fie un mijloc eficient de atragere a auditoriului maximal de larg.
Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune a format Comitetul Internaţional pentru Ziua Mondială a Radioului
UNESCO încurajează toate ţările pentru a onora Ziua Mondială a Radioului prin organizarea de activităţi parteneriale cu posturile de radio naţionale, regionale şi internaţionale, organizaţii n