Opt luni ar fi trebuit să stea în închisoare Adrian Năstase, dar există premise să-şi petreacă ultima lună din condamnare acasă.
Decizia judecatorilor de a-l elibera pe fostul premier roman, Adrian Nastase va fi atacata cu recurs de procurorii anticoruptie, iar pina la judecarea recursului fostul demnitar va ramine in inchisoare. Primul ministru Victor Ponta, care a fost adus in politica de Adrian Nastase a declarat astazi ca isi „doreste” „un verdict legal de eliberare” pentru mentorul sau, dar aceasta declaratie poate fi considerata o forma de presiune asupra asupra justitiei.
Fostul premier roman, care implineste anul acesta 63 de ani a fost condamnat anul trecut la doi ani de inchisoare cu executate pentru ca si-a folosit functia politica pentru a-si convinge subalternii sa stringa bani, incalcind legea, pentru campania sa prezidentiala din 2004.
La inceputul lunii ianuarie, Adrian Nastase a primit de la Penitenciarul Jilava aviz favorabil pentru a fi eliberat conditionat. In raportul Comisiei care a recomandat eliberarea sa se mentioneaza ca fostul premier socialist a organizat in inchisoare noua dezbateri plus o conferinta. A scris doua carti si o lucrare stiintifica, iar Comisia de la Penitenciarul Jilava a constatat ca fostul demnitar a avut un comportament bun si ca s-a implicat „in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate”. Adrian Nastase beneficiaza de o reducere a pedepsei la o treime, potrivit legii care se aplica pentru persoanele care au implinit 60 de ani. O alta scurtare a pedepsei, care poate ajunge pina la 45 de zile, ar putea avea loc datorita lucrarii stiintifice la care a lucrat fostul premier, „Romania la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene”, si care a fost atasata la dosarul eliberarii sale, numai ca procurorii au contestat astazi to