Începând de anul acesta, orientarea şcolară şi profesională a copiilor/ elevilor/ tinerilor care beneficiază de certificat de încadrare în grad de handicap, precum şi a tuturor celorlalţi copii, la cererea părinţilor sau cadrelor didactice, se realizează de către Serviciul de Evaluare, Orientare Şcolară şi Profesională din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Vrancea. În judeţul nostru sunt înregistraţi 1.024 de copii încadraţi în diferite grade de handicap.
Daniela Nicolaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea a precizat că potrivit Legii nr.1/2011 a învăţământului şi Ordinului nr. 6552/2012 al ministrului Educaţiei, din acest an, orientarea şcolară şi profesională a copiilor este făcută de Serviciul de Evaluare, Orientare Şcolară şi Profesională (SEOSP) din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vrancea. „Conducerea acestui Centru ne-a informat că începând cu 14 ianuarie şi-a început activitatea, drept pentru care Serviciul de Evaluare Complexă (SEC) din cadrul DGASPC Vrancea a procedat la informarea tuturor autorităţilor locale, precum şi a părinţilor interesaţi în acest sens. De asemenea, SEC, conform prevederilor legale în vigoare, va pune la dispoziţia CJRAE toate documentele ce sunt necesare pentru orientarea şcolară/ profesională a copiilor, elevilor şi tinerilor, mai exact documentele ce stau la baza încadrării acestora în grad de handicap”, a declarat Daniela Nicolaş.
Potrivit actelor normative în vigoare, din Serviciul de Evaluare din cadrul Centrului fac parte doi profesori psihologi atestaţi în psihologie educaţională, un profesor psihopedagog, un profesor de educaţie specială, un asistent social şi un medic pediatru. În cazul copiilor/ elevilor/ tinerilor ce aparţin minorităţilor naţionale trebuie să se asigure, după caz,