Poliţiştii din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu verifică legalitatea tranzacţiilor comerciale în baza cărora mai multe locomotive de la Muzeul CFR al Locomitivelor cu Abur au fost înstrăinate. Verificările au ajuns inclusiv la Cluj, unde o locomitivă cu abuz se află într-un atelier, pentru reparaţii.
"Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu a fost sesizat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu cu privire la faptul că o locomotivă cu abur, clasată în patrimoniul cultural naţional, categoria tezaur, proprietate unei societăţi comerciale din judeţul Brasov, a fost vândută de către lichidatori, în urma falimentului societăţii mai sus menţionate.Ca urmare a acestei sesizări au fost efectuate cercetări de către Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Sibiu, pentru stabilirea legalităţii contractului de vânzare-cumpărare al bunului respectiv", anunţă IPJ Sibiu.
Din lotul locomotivelor pentru care Ministerul Culturii şi-a dat avizul de scoatere la licitaţie, o piesă din muzeu fabricată în anul 1095, a ajuns în posesia Primăriei Zlatna. Ulterior, locomotiva cu abur a fost dusă la Cluj, pentru reparaţii, la SC Remarul.
Şi în acesată situaţie, poliţiştii de la Patrimoniu din Sibiu fac verificări "pentru a stabili legaliattea intervenţiilor" şi dacă acestea se fac cu avizele necesare, având în vedere faptul că obiectul restaurării este inclus în tezaurul naţional.
Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigaţii Criminale Sibiu urmând ca, în funcţie de aspectele constatate, să fie luate măsurile legale.