Şcolile primare franceze sunt din nou paralizate marţi de o grevă naţională a profesorilor nemulţumiţi de reforma ritmurilor şcolare preconizată de Guvernul socialist de la Paris. Aproape 60% dintre cadrele didactice nu vor lucra marţi, afirmă sindicatele, în timp ce ministerul se aşteaptă la un absenteism de ordinul a 30 de procente.
François Hollande a intervenit şi el în această dezbatere. Şeful statului a preconizat "continuarea discuţiilor" dintre ministrul Educaţiei, Vincent Peillon şi sindicate. Acestea se tem că trecerea de la săptămâna de şcoală de patru zile la cea de patru zile şi jumătate îi va penaliza pe copii, şcolile neavând la dispoziţie destul personal ca să se ocupe de ei între ore, interval ce-ar urma să se lungească prin această reformă.
Oficial, aceste schimbări urmează să intre în vigoare la toamnă, dar comunele, care gestionează în Franţa personalul ce se ocupă de copii în recreaţie, au timp până în martie să ceară o eventuală amânare a reformei până în toamna lui 2014. La originea reformei preconizate de Guvern este săptămâna prea încărcată a micuţilor francezi. Încă din clasa pregătitoare, adică de la şase ani, ei au de patru ori pe săptămână câte şase ore obligatorii de şcoală pe zi. Reforma prevede acelaşi număr de ore pe săptămână, 24, dar repartizate pe patru zile şi jumătate.
Greva de marţi este a cincea mobilizare a profesorilor în mai puţin de trei săptămâni. Amploarea protestelor este variabilă, iar motivele diferă, dar există un numitor comun care-i reuneşte pe protestatari şi anume reforma ritmurilor şcolare.
Şcolile primare franceze sunt din nou paralizate marţi de o grevă naţională a profesorilor nemulţumiţi de reforma ritmurilor şcolare preconizată de Guvernul socialist de la Paris. Aproape 60% dintre cadrele didactice nu vor lucra marţi, afirmă sindicatele, în timp ce ministerul se aşteaptă la un a