Stimate domnule ministru,
continuitatea industriei miniere şi dezvoltarea industriei energetice reprezintă pentru cetăţenii din colegiul pe care-l reprezint (Colegiul nr. 5 Petroşani, Petrila, Aninoasa), dar şi pentru întreaga Vale a Jiului precum şi pentru o parte însemnată a locuitorilor din această zonă, nu doar un subiect de dezbatere, ci însăşi condiţia esenţială a unei perspective economice şi sociale a regiunii.
În urmă cu câţiva ani, ca urmare a raţiunilor fireşti de restructurare şi eficientizare a activităţii miniere din Valea Jiului, a fost lansată soluţia constituirii Complexului Energetic Hunedoara, prin fuziunea termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni, dar şi prin absorbţia în cadrul complexului a entităţilor viabile din cadrul fostei Companii Naţionale a Huilei.
Din păcate, în ciuda calendarului întocmit de Ministerul Economiei pentru acest proces, nici până la această oră, exploatările de huilă din Valea Jiului, considerate viabile şi care s-au desprins din CNH, nu au fost cuprinse în structura Complexului Energetic Hunedoara. În condiţiile în care minele din structura Societăţii Naţionale a Huilei, văduvite în ultimii 20 de ani de investiţiile necesare şi fără posibilitatea de a mai accesa subvenţii, de a angaja personal tânăr sau de a vinde tona de cărbune la un preţ corect, nu vor fi urgent înglobate în structura CEH, acestea vor ajunge, în foarte scurt timp, în stare de faliment.
O astfel de tristă perspectivă este în măsură să genereze îngrijorarea comunităţilor locale din colegiul meu şi din întreaga Vale a Jiului, care depind de continuitatea industriei miniere şi care şi-au pus atât de multe speranţe în soluţia dezvoltării sectorului termoenergetic. Îngrijorarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, în ultimele zile, a fost lansată, în dezbatere, ipoteza intrării în insolvenţă chiar şi a nou înfiinţat