În perioada următoare, angajaţii statului ar putea fi obligaţi să îşi declare studiile şi starea de sănătate, în caz contrar aceştia putând fi sancţionaţi cu amendă ce poate ajunge până la 2.000 de lei.
Acestea sunt prevederile a două noi proiecte de lege, unul care vizează introducerea cazierului profesional şi unul prin care se intenţionează introducerea cazierului medical.
Potrivit propunerii legislative, prin cazier profesional se înţelege un dosar ce cuprinde o declaraţie educaţională şi profesională pe propria răspundere, susţinută de diplome şi foi matricole care să confirme gradul de pregătire, precum şi parcursul profesional. Astfel, acest cazier se va depune de către toţi candidaţii în momentul depunerii dosarului de candidatură sau dosarului de concurs pentru o anumită funcţie. Totodată, conform proiectului de lege, cei numiţi în funcţie au un termen de 30 de zile de la data numirii pentru a-şi depune dosarul ce cuprinde istoricul studiilor. Nerespectarea acestui termen va constitui contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă între 50 şi 2.000 lei. Pentru depunerea unui cazier fals sancţiunea ar putea creşte. Proiectul de lege mai stabileşte că evaluarea cazierului profesional se va realiza, din oficiu, de către Direcţia Naţională Anticorupţie sau la sesizarea oricărei persoane fizice sau juridice. Această măsură este motivată prin faptul că se vor evita salturile profesionale şi ştiinţifice pe durata exercitării funcţiei publice.
Printre bugetarii care vor fi obligaţii să îşi declare studiile se regăsesc preşedintele ţării, consilierii prezidenţiali şi consilierii de stat, deputaţii, senatorii, membrii români ai Parlamentului European şi Comisiei Europene, membrii Guvernului, secretarii şi subsecretarii de stat, asimilaţii acestora, precum şi consilierii de stat din aparatul de lucru al primului-ministru, membrii Consiliului Superi