TIMIȘOARA. O instalație care să ardă deșeurile aruncate de timișoreni și să le transforme în căldură și apă caldă fără a polua aerul. Despre această investiție se vorbește la Timișoara de mai bine de trei ani și iată că începe să prindă contur abia acum. Primarul Nicolae Robu a declarat, marți, că licitația pentru incineratorul de deșeuri al societății IRE, la care Primăria Timișoara deține 70% din acțiuni, a fost lansată și că instalația ar putea fi pusă în funcțiune chiar la finele lunii martie.
Vestea bună este însă că din cei 85 de milioane de euro cât costă incineratorul, 25% din costuri vor fi suportate de stat în cadrul unui program mai amplu menit să stimuleze astfel de investiții.
Potrivit primarului Timișoarei, în doi ani de la funcționarea incineratorului de deșeuri, care va fi amplasat în apropiere de CET Sud, prețul la gigacalorie va scădea cu condiția să nu crească între timp tarifele la gaz și combustibilul folosit de Colterm. Pe platforma CET Sud se află și Stația de Sortare a deșeurilor. Acolo se recuperează deșeurile reciclabile. În curând, nu doar hârtia, cartonul sau sticla vor fi sortate, ci și deșeurile biodegradabile, care se pot incinera. Ce rămâne va fi transportat la Deponeul Ecologic de la Ghizela.
La sfârșitul lui martie va începe construcția incineratorului de deșeuri, care va fi realizat printr-un credit garantat de Primăria Timișoara. Dividendele Primăriei vor fi redirecționate la reducerea gigacaloriei. Voi face o vizită să văd un astfel de incinerator să mă sigur că nu poluează, probabil în Norvegia, a spus, marți, primarul Nicolae Robu.
Primarul spune că alte două firme private sunt interesate să investească în incineratoare la Timișoara.
Deșeurile cu putere calorică vor fi arse, iar restul vor ajunge la Ghizela, a spus primarul, care nu a știut să precizeze exact ce tip de deșeuri vor putea fi incinerat