François Hollande a reacţionat cel mai prompt luni, la anunţul că Papa Benedict al XVI-lea demisionează. "E o decizie umană şi o decizie legată de o dorinţă ce trebuie respectată", a comentat şeful statului francez. "Republica îl salută pe Papa care a luat această decizie, dar nu are nici un alt comentariu asupra unei chestiuni ce ţine înainte de toate de Biserică".
"Decizia pe care a luat-o este una ieşită din comun. Benedict al XVI-lea sparge un tabu, se distanţează de mai multe secole de o altă practică. Pierdem un prieten al Franţei şi un amic drag al Bisericii Franţei", a explicat şeful Bisericii Catolice franceze, André Vingt-Trois.
Barack Obama a oferit şi el Papei mulţumiri şi rugăciuni, "din partea americanilor din toate colţurile lumii. Am apreciat munca pe care am făcut-o împreună în aceşti ultimi patru ani", a adăugat Obama, deşi anumite decizii ale Papalităţii, mai ales cele în materie de contracepţie, au creat fricţiuni în instituţiile catolice americane.
Berlinul, prin vocea Angelei Merkel, şi-a exprimat respectul şi recunoştinţa pentru Papa de origine germană. "Dacă Papa însuşi, după o analiză matură, a ajuns la concluzia că forţele sale nu îi sunt suficiente pentru a-şi exercita îndatoririle, mie îmi determină cel mai mare respect", a declarat cancelarul german, pentru care Benedict va rămâne unul dintre cei mai mari filosofi religioşi ai epocii noastre.
Şeful demisionar al Cabinetului italian, Mario Monti, s-a declarat "zguduit". Decanul cardinalilor, Angelo Sodano, vorbeşte şi el despre "un fulger pe un cer senin". Lui Benedict al XVI-lea, ca lider spiritual, îi vor duce dorul milioane de oameni, a comentat premierul britanic, David Cameron. Demisia lui Benedict al XVI-lea - avantajul de a înţelege latina (Libération)
Decizia lui Benedict de a demisiona a fost anunţată în premieră de o jurnalistă a age