Valentin Jucan, membru al CNA, a propus, marţi, ca radiodifuzorii să plătească sume minore pentru diferite documente pe care le depun la Consiliu, suma strânsă, estimată de acesta la 15 milioane de euro, urmând să fie folosită pentru ajutarea posturilor TV şi radio să realizeze emisiuni culturale.
Valentin Jucan a făcut aceste afirmaţii în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în momentul în care membrii CNA au analizat mai multe ediţii ale unor emisiuni de tip tabloid difuzate de posturi de televiziune generaliste.
"Pentru a sprijini radiodifuzorii, dincolo de dialogul absolut necesar şi de îmbunătăţirea relaţiei pe care o avem cu ei, neavând la dispoziţie nişte sume clare şi în măsura în care CNA poate să transmită legiuitorului aşa ceva, ar trebui să înfiinţăm un fond care se poate constitui din taxe foarte mici luate de la fiecare dintre cei peste 600 de radiodifuzori (din România, care operează licenţe audiovizuale, n.r.), spre exemplu pentru un document depus la CNA pentru modificarea acţionariatului", a spus Valentin Jucan.
El a precizat că într-un astfel de caz s-ar putea strânge un fond de minimum 15 milioane de euro anual, care ar putea fi folosit tot în sprijinul radiodifuzorilor.
"Acest fond să-l întoarcem radiodifuzorilor şi să facem concurs tematic pentru emisiuni cultural-educative, să-i ajutăm în acest demers pe care şi Uniunea Europeană îl susţine (...) Haideţi să facem noi CNA ceva, pentru că suntem o instituţie independentă. Cred că CNA ar fi locul cel mai potrivit de unde (radiodifuzorii, n.r.) ar putea să îşi ia aceste sume. Şi putem să îi sprijinim şi pe această cale în crearea acestor emisiuni culturale care nu aduc acel rating de care avem nvoie, dar şi acele sume de bani de care ei au nevoie", a mai spus Valentin Jucan.
El a adăugat că soluţia în cazul emisiunilor care încalcă le