În timp ce preotii ortodocsi se opun vehement incinerãrii trupurilor umane dupã moarte, în ciuda faptului cã vorbim despre o practicã milenarã, în România functioneazã o asociatie mai aparte, care militeazã tocmai pentru aceastã practicã.
Este vorba despre Asociatia Cremationistã Amurg din România, cu sediul central în Hunedoara, care atrage atentia cã cimitirele românesti sunt suprapopulate.
Dorinta inegalabilului regizor Sergiu Nicolaescu – de al a cãrui trecere în nefiintã s-au împlinit 40 de zile – de a fi incinerat dupã moarte a stârnit vii dispute. Familia i-a fost pusã la zid pentru a respectat ad-literam ultima lui dorintã, iar cei mai aprigi vehementi ai acestei practici au fost reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române, care au cerut chiar închiderea definitivã a crematoriilor umane. În toatã aceastã disputã, cu o activitate discretã si nicidecum secretã, o asociatie care militeazã pentru incinerare functioneazã la nivel national, cu sediul central chiar în Hunedoara.
O asociatie care redeschide, pânã la urmã, aceastã dezbatere aprinsã cu argumente si militanti pro si contra ideii de incinerare. Asociatia Cremationistã „Amurg” este condusã de personalitãti importante ale vietii publice din judetele Alba si Hunedoara, acolo unde a luat de fapt fiintã si se revendincã drept mostenitoarea si continuatoarea miscãrii cremationiste interbelice românesti, manifestatã prin activitãtile societãtii de “încenusare” Nirvana, ulterior devenitã Cenusa. O veche asociatie care a functionat ani de zile si a cãrei activitate a fost întreruptã, în mod brutal, de instaurarea comunismului în România, dupã cum spun actualii militanti pentru incinerarea trupurilor.
Eugen Evu, secretarul Asociatiei „Amurg”
Condusã de istoricul Marius Rotar, cadrul didactic la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, asociatia „Amurg” îl are ca vicepredinte pe