-AA+A
Tradiţia meşteşugului în lemn, dorită a fi imortalizată la Liceul Silvic din Năsăud Şcoală cu tradiţie în domeniul forestier şi al protecţiei mediului, Liceul Tehnologic Silvic Năsăud a aplicat, săptămâna trecută, pentru sesiunea de proiecte deschisă de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), tema dorită a se implementa fiind „Lemnul - trecut şi viitor în Ţara Năsăudului”. Suma necesară pentru punerea în practică a proiectului cultural este de circa 60.000 de lei, finanţare ce are drept scop realizarea unui muzeu al lemnului, dar şi debutul artistic al grupului folcloric „Ţapinarii”, format din elevii liceului, respectiv implicarea copiilor în derularea unui atelier meşteşugăresc al şcolii.
„Tinerii trebuie să realizeze importanţa conservării tradiţiilor, a implicării directe a acestora în promovarea lor şi a însuşirii unor deprinderi practice care să le fie utile după finalizarea studiilor, în vederea unei integrări reuşite pe piaţa muncii. Observând mobilizarea şi entuziasmul elevilor cu ocazia desfăşurării în cadrul şcolii a unor ateliere de creaţie cu diverse ocazii, dar şi implicarea în activităţi culturale, am constatat nevoia existenţei unui cadru permanent în care elevii să se implice în activităţi cultural-artistice şi de creaţie. Astfel, ne-am propus realizarea acestui proiect cultural, prin care să oferim mai ales o recunoaştere a competenţelor şi abilităţilor însuşite de către tineri. În acest sens îi vom motiva să devină promotori ai tradiţiilor şi meşteşugurilor din zona noastră şi să se implice în activităţi cultural - artistice”, a explicat profesorul Gavrilă Onul, directorul liceului.
Pentru înfiinţarea unui muzeu al lemnului, conducerea instituţiei de învăţământ are în vedere strămutarea unei case tradiţionale de pe teritoriul comunei Romuli în curtea liceului (în spaţiul dintre internat şi gardul dinspre biseri