Scris de Andreea Pintea - ARAD. Centrul rămâne în continuare cel mai bun vad comercial pentru întreprinzătorii arădeni. Cel puţin aşa reiese din stabilirea normelor de venit impuse de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad.
În funcţie de activitatea pe care o desfăşoară, dar şi de locaţie, arădenii ajung să fie incluşi în categorii de norme de venit şi cu câteva mii de lei mai mari.
Ce înseamnă o categorie superioară pentru normele de venit? În primul rând, impozite mai mari. În funcţie de normele de venit stabilite de Fisc, arădenii plătesc impozitul pe venit de 16 procente. Un vad comercial crescut presupune şi afaceri mai bănoase, în timp ce o afacere deschisă într-o comună din judeţ aduce profituri mult mai mici.
Nu doar locaţia stabileşte impozitul, ci şi activitatea desfăşurată. Cel mai mult sunt taxaţi cei care prestează activităţi de comercializare piese auto uzate şi demontare autovehicule din zona centrală. Norma impusă acestor contribuabili este de 18.100 lei, însă în zona de centru este foarte greu de obţinut o astfel de autorizaţie de funcţionare, regulile administraţiei locale impunând limite în acest sens.
Pornind de la salariul minim pe economic valabil la 31 decembrie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a elaborat două seturi de norme de venit pentru acei contribuabili care desfăşoară activităţi incluse în această categorie de impozitare. Practic, Fiscul a stabilit că o persoană nu poate avea o normă de venit mai mică de 8.400 de lei pe an, ceea ce înseamnă o corelare cu salariu minim pe economie, iar cele două seturi de norme sunt aferente celor care muncesc cu normă întreagă, respectiv celor care au obţinut venituri suplimentare în afara orelor normale ale programului de lucru.Diferenţe între centru şi periferie
Poziţionarea afacerii duce la norme de venit cu până la câteva mii de lei mai mici. Spre exem