"Suntem afectaţi deoarece nu ne putem valorifica bunurile achiziţionate prin exploatarea terenului aferent", spune Ştefan Poienaru, unul dintre cei mai bogaţi agricultori din TOP 300 Capital.
Săptămâna trecută, el a pierdut procesul prin care îşi disputa arendarea de la Agenţia Domeniilor Statului a 8.400 de hectare de teren din extravilanul localităţii Stelnica, cu firma A&S International 2000.
"Este pentru prima data cand se da o asemenea decizie in Romania. In celelalte cazuri similare cu al nostru, intodeauna instanta a atribuit terenul societatii detinatoare de active", spune omul de afaceri, care exploatează de 20 de ani 16.000 de hectare de teren arabil în apropierea oraşului Feteşti, judeţul Ialomiţa.
Ştefan Poienaru a fost director al IAS Stelnica, iar în anul 2004, Agenţia Domeniului Statului (ADS) a atribuit terenurile agricole ale fostului IAS societăţii A&S International 2000. În anul 2000, Poienaru a câştigat în instanţă dreptul de folosinţă a activelor fostului IAS, dar nu şi a terenurilor de lângă dig, care au fost concesionate pentru 49 de ani, în urma unei licitaţii, firmei A&S International 2000.
El mai susţine că a fost înselat de conducerea A.D.S.-ului care în mai 2011, a pus în executare o sentinţă şi a încheiat un contract de arendă pe o suprafaţă de 8.500 de hectare, pentru care a şi încasat în avans o redevenţă de 4,7 milioane de lei de la societatea lui Poienaru.
Mai mult decât atât, susţine omul de afaceri, "ADS-ul a făcut toate demersurile sa nu respecte contractul şi nu a procedat la punerea în posesie a terenului, ci s-a aliat cu fostul concesionar S.C. A&S Internaţional 2000 S.R.L. şi a făcut demersuri în instanţă pentru a obţine o anulare a contractului de concesiune".
Opt ani de procese
Potrivit lui Poienaru, istoricul acestei lungi bătălii în justiţie a început atunci când
SC Vitifam