Credeam că dezbaterea legată de mărimea bugetului alocat României prin fondurile structurale şi de coeziune (inclusiv pentru Politica Agricolă Comună) a luat sfârşit. Mă gândeam că trecem la discuţiile legate de structura fondurilor acordate României, la modul în care maximizăm contribuţia acestor fonduri la creşterea economică, competitivitate, capital uman, productivitate s.a.
Nu. Într-un interviu acordat RFI, consilierul prezidenţial Sebastian Lazaroiu îi face pe români cerşetori, arătând că nu înţelege temeinic procesele legate de integrarea europeană.
Să comentăm pe scurt câteva dintre alegaţiile demnitarului public.
Primul aspect. România a obţinut cea mai mare creştere procentuală dintre ţările de coeziune. Dacă X are un salariu de 100 ron si primeste în plus 50% va obţine suplimentar 50 ron. Dacă eu am un salariu de 1000 ron si primesc 10% obtin suplimentar 100 ron adică dublu fata de X. Cine a castigat mai mult? România a plecat de la 19,7 si a ajuns la 21,9 mld euro iar Polonia a plecat de la 68 mld euro si a ajuns la circa 72,7 mld euro (am luat exemplu pe fondurile de coeziune). Da, România a avut un procent mai mare de creştere dar a primit 2,2 mld euro iar Polonia, cu un procent mai mic de creştere a primit in plus 4,7 mld euro. Este un efect statistic.
Al doilea aspect. Sebastian Lazaroiu, la RFI, despre bugetul UE: Sa nu ne comportam ca niste cersetori care, dupa ce le dai bani, te si scuipa! Să nu cădem în capcana celor care confundă plusul de demnitate pe care trebuie să-l avem în faţa partenerilor externi cu antieuropenismul s.a. România are şi ea atuurile ei, începând cu plusurile – pentru ţările dezvoltate – determinate de crearea de comerţ ca urmare a aderării la Piaţa Unică, contribuţia relativ însemnată a forţei de muncă la creşterea economică din ţările europene, mai ales Spania şi Italia, contribuţia anumitor cluster