Preşedintele Franţei, François Hollande, şi alţi oficiali francezi şi europeni cer sancţiuni severe - administrative şi chiar penale - împotriva autorilor acestei înşelătorii
Luni seară a avut loc o reuniune de criză la Ministerul francez al Economiei şi Finanţelor consacrată analizării, în principal, a cauzelor şi impactului scandalului referitor la comercializarea unor preparate alimentare în care, în mod fraudulos, a fost utilizată carne de cal, dată drept carne de vită. Aşa cum s-a mai anunţat, la reuniune au fost prezenţi ministrul Agriculturii, Stephan Le Foll, ministrul pentru problemele Consumului, Benoit Hamon, ministrul delegat pentru Industria Agroalimentara, Guillaume Garot, precum şi diverşi reprezentanţi de pe filiera tranzitului şi prelucrării cărnii. În intervenţii la posturile franceze de televiziune, atât Benoit Hamon, cât şi Guillaume Garot, au declarat că, până în acest moment, nu a fost posibil să se stabilească dacă a fost vorba de o „neglijenţă“ sau de o „fraudă economică deliberată“. Dar, au declarat ei, în mod sigur, mâine sau cel mai târziu poimâine va fi cunoscut adevărul. Preşedintele François Hollande a cerut, într-o declaraţie reluată ieri-seară de toate posturile franceze de televiziune, adoptarea de sancţiuni împotriva celor din cauza cărora produse preparate în Franţa din carne de cal în locul celei de vită au ajuns pe piaţa internă şi în alte ţări europene.
„Este clar că au existat deficienţe, că este vorba de comportamente inadmisibile, că au fost în joc profituri“, a spus Hollande, insistând să fie instituite „sancţiuni administrative şi chiar penale dacă se vor dovedi justificate“. Ancheta efectuată în Franţa până în acest moment, a precizat Benoit Hamon, a aratat existenţa unui „circuit complex de comercializare“ a cărnii incriminate, motiv pentru care agenţi ai autorităţii franceze competente în reprimarea