Dacă nu respecţi cele trei mese, rişti să te îngraşi şi să-ţi şubrezeşti sănătatea.
Suntem făcuţi să dormim noaptea şi să fim activi ziua. Când schimbăm această ordine a lucrurilor, ceasul biologic se dereglează şi aşa apar, în timp, problemele: ne îngrăşăm excesiv şi ne “căpătuim” cu fel de fel de boli.
“Sfatul meu pentru persoanele care lucrează noaptea este să încerce să nu îşi altereze atât de mult alimentaţia, încât să ajungă să mănânce doar seara, înainte de a intra la serviciu, şi dimineaţa, când s-au întors acasă. Să încerce să aibă mese regulate, la fel ca toată lumea. Poate părea un pic ciudat să iei masa de prânz la ora trei noaptea, dar, dacă lucrezi pe termen lung în acest regim, poţi ajunge să funcţionezi în ritmul tău normal”, spune dr. Şerban Damian.
Cum poţi avea mese regulate când faci din noapte zi şi viceversa? Inversând ordinea meselor: mănâncă seara, înainte de a intra în tură, alimentele echivalente micului dejun. Mai târziu, pe la jumătatea programului de lucru, ia “un prânz” mai consistent. Şi a doua zi dimineaţa vei mai servi o masă echivalentă cu cina. În felul acesta îţi obişnuieşti corpul să secrete sucuri digestive şi să digere în mod normal. În schimb, e greşit să îţi dai peste cap orarul meselor, să mănânci mult şi, eventual, doar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Cu un astfel de program vei ajunge, în timp, la exces ponderal şi la toate afecţiunile asociate lui.
Respectând această ritmicitate a meselor, anulezi, practic, pericolul de a lua în greutate, spune nutriţionistul. Mai mult, el susţine că această inversare a meselor raportată la lumina de afară te poate ajuta să slăbeşti. Cum aşa? Pentru că intră în funcţiune mecanismul de apărare al organismului: dacă îi dai să mănânce o dată pe zi, el se va proteja făcându-şi un obicei din a acumula energia furnizată de alimente, pentru că nu ştie când va primi