Senatorii din Comisia pentru sănătate au avizat, astăzi, proiectul de lege care aprobă ordonanţa emisă de Ministerului Sănătăţii (MS) privind achiziţiile centralizate pentru unităţile sanitare cu paturi. Senatul este prima Camera sesizată în acest caz. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Conform acestui ordin, Ministerul Sănătăţii ar deveni principalul ordonator de credite spitalele publice din ţară şi va putea face achiziţii în numele acestora sau va putea încheia acorduri-cadru.
În timpul dezbaterilor din comisia de specialitate, secretarul de stat Răzvan Vulcănescu a susţinut că după adoptarea actului normativ, se vor face reduceri de până la 30% la achiziţii. În prezent, se întâmplă destul de des ca preţul pentru acelaşi produs să varieze în funcţie de intermediar (distribuitor).
„În prezent, fiecare spital sau unitate sanitară cu paturi desfăşoară în mod individual procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale sau de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto. Din pricina acestui fapt, sunt situaţii în care preţurile de achiziţie a acestor bunuri şi servicii diferă de la un spital la altul. MS se stabileşte ca fiind unitate de achiziţii centralizată care atribuie contractele achiziţie publică sau încheie acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor administraţiei publice locale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Dacă va trece de Parlament, ordinul va intra în vigoare din semestrul al doilea al acestui an. Achizițiile se vor face centralizat de către Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea listei medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale, echipamentelor de protecţie, a serviciilor, combustibililor şi l