Luna februarie este, de obicei, cea mai critică perioadă pentru bolile specifice iernii, precum răceala sau gripa, relatează la lastampa.it.
Oricât de mult s-ar strădui, multe persoane cad victime răcelilor, chiar dacă au făcut tot posibilul să prevină apariţia acestei boli. Mulţi dintre noi suntem convinşi că există numeroase moduri şi situaţii care pot favoriza apariţia gripei sau răcelii. Cu toate acestea, în opinia medicului Andrew Bonwit, specialist în boli infecţioase la Loyola University Health System, multe dintre aceste convingeri sunt rodul unor mituri false care trebuie „demontate“.
Mitul 1: „Dacă ies cu părul ud, răcesc“
În realitate, „răcelile sunt cauzate de un virus, nu de părul ud. Întrucât nu este o idee bună să îngheţaţi, mai bine îmbrăcaţi-vă bine atunci când vă expuneţi la frig“, a explicat Bonwit. După cum am menţionat, în spatele răcelii se află un virus care îşi poate „scoate colţii“ indiferent dacă aveţi părul ud sau uscat.
Mitul 2: Vaccinul antigripal cauzează răceala
În realitate, „vaccinul antigripal este o formă inactivă a virusului, de aceea este imposibil ca răceala să apară din cauza acestui vaccin. Pot apărea reacţii minore, de obicei dureri musculare în locul în care a fost realizată injecţia“, a spus Bonwit.
Mitul 3: Mâncarea alungă răceala
„Cel mai bine este să vă asiguraţi că sunteţi bine hidrataţi şi că urmaţi o dietă echilibrată, în măsura în care se poate. Nu vă forţaţi copilul (sau pacientul) să mănânce în cazul în care are gripă, ci încercaţi să îi furnizaţi o cantitate suficient de mare de lichide şi o serie de electroliţi, precum sodiul şi potasiul. Surse bune sunt bananele, supele şi sucurile de fructe“, a explicat medicul american.
Mitul 4: Supa de pui ia răceala cu mâna
În realitate, „nu există probe suficiente care să demonstreze că supa de pui poate fi utilă în lup