Frigul care s-a reîntors în ultimele zile ne arată că primăvara este încă departe. La şcoala din satul Pocruia, oraşul Tismana, în clase este la fel de frig ca afară. Ieri dimineaţă în clase erau 10-11 grade Celsius, elevii stând cu geci groase, cu căciuli pe cap şi cu mănuşi în mâini pentru a face faţă frigului.
Unitatea de învăţământ are trei centrale termice, nu una, dar, cu toate acestea, cald în clase se face de abia spre prânz, când elevii şi dascălii termină orele şi pleacă acasă. Culmea este că la clasele mai mici şi la grădiniţă au fost montate calorifere electrice pentru ca temperaturile să se apropie de cele normale, caloriferele electrice fiind în funcţiune de la prima oră a zilei pentru că cele încălzite de centrala termică nu asigură necesarul de căldură decât foarte târziu.
În cancelarie profesorii stau şi ei cu haine cât mai groase pe ei şi recunosc faptul că e frig, printre cei care predau aici şi tremură fiind şi fostul primar al oraşului, Costel Buzianu, cel în vremea căruia s-a realizat reţeaua actuală de încălzire a şcolii. Fostul edil spune că actuala administraţie a oraşului vrea să facă economii la buget şi din această cauză centralele termice sunt programate să pornească încălzirea la ora 5.30 dimineaţa. „ E foarte târziu pentru că e o jumătate de tonă de apă ce trebuie încălzită, iar până la 8.00 când vin elevii caloriferele de abia se dezmorţesc. E o economie pe care vor s-o facă unii, dar care nu-i corectă. Pe vremea mea centralele porneau la 3.00 dimineaţa şi atunci era mai cald”, spune Buzianu.
Centralele termice, instalate fără autorizaţie
O parte dintre colegii fostului edil îl contrazic şi spun că în şcoală se tremură de ani de zile, iar actualul profesor coordonator de la Pocruia, Ilie Gruescu, nu ezită să-i reproşeze lui Buzianu faptul că în clase au fost montate două calorifere la trei ferestre, calorifere