10 kilometri de reţea de apă, 21 kilometri de conducte de canalizare şi două staţii de pompare a apelor uzate au fost anulate de o singură cifră! Cei 3,4 lei pe metrul cub de apă ceruţi de Compania de Apă Oradea localnicilor din Biharia, triplu decât înainte, au dinamitat un proiect de 5,8 milioane de euro.
Conflictul izbucnit în decembrie 2010 cu proteste în stradă şi mutat în instanţă a culminat săptămâna trecută cu retragerea comunei din proiectul Aparegio. "Reprezentanţii Comisiei Europene au aprobat vineri înlocuirea în proiect a comunei Biharia cu Paleu", a anunţat primarul Ilie Bolojan.
Mega-proiect...
În Biharia, proiectul Aparegio a păşit cu stângul de la bun început. Insuficient prezentată localnicilor, cu avantaje şi dezavantaje, cea mai mare investiţie din istoria comunei a fost anulată din lipsa de tact a Companiei de Apă şi prostia politrucilor.
Constituit în jurul asociaţiei de dezvoltare intracomunitară Aparegio, proiectul viza transformarea CAO în operator regional, prin preluarea reţelelor din Oradea, Beiuş, Tinca şi comunele Zonei Metropolitane. Având asigurată o piaţă de circa 238.000 de consumatori, CAO a reuşit să atragă finanţări de 102 milioane euro (din care 63 milioane nerambursabile) pentru îmbunătăţirea serviciilor în reşedinţa de judeţ şi extinderea reţelelor în Alparea, Fughiu, Girişu de Criş, Nojorid, Sântandrei, Tărian şi Biharia. Atâta doar că s-a lăsat cu circ!
... cu super-scandal
Scandalul a început în decembrie 2010, a doua lună după ce Biharia şi-a predat la CAO serviciul de apă şi canalizare. Obligată de lege să practice tarife unitare, Compania a triplat preţul de la 1,1 lei la 3,4 lei pe metrul cub de apă, cât costă în Oradea, fără a îmbunătăţi însă defel serviciile!
Revoltaţi, localnicii au împiedicat angajaţii CAO să citească contoarele de apă, fapt pentru care primele facturi au fost